Architectuurprijs voor Gespleten Hendrik Noord

Een jury bestaande uit Liesbeth van der Pol, Gunnar Daan en Max van Rooijen heeft de Architectuurprijs van de Stad Amsterdam toegekend aan de Gespleten Hendrik Noord.

Uit het juryrapport:

Het woonproject ‘Gespleten Hendrik’ op de hoek van de Frederik-Hendrikstraat en de Van Oldenbarneveldtstraat bevat 28 totaal verschillende woningen en werd ontworpen door het ‘collectief 3 architecten’ (Willem van Seumeren, Eelke van der Werf en Joanne de Jager) in zeer nauwe samenwerking met de toekomstige bewoners. De jury werd vooral getroffen door de voorbeeldige wijze waarop het hoekgebouw is ingepast in de stedelijke omgeving. Verstoken van enig historiserend element lijkt de ‘Gespleten Hendrik’ er toch altijd te hebben gestaan.

Bij minder oppervlakkige beschouwing lichten details op die de jeugdige leeftijd van het gebouw verraden. De zorgvuldig ontworpen entree met de voordeur in een strak kader van staal en glas, de smalle daklijsten met de subtiele elegantie van de Amsterdamse School, de houten stijlen die de verticaliteit van de raampartijen benadrukken; alles is ongelooflijk bescheiden, alsof de ontwerpers doodsbang waren om met hun creatie op te vallen. En dat in een tijd dat het verwerpelijke woord ‘scoren’ ook in de architectuur ruime ingang heeft gevonden – verderop in de Frederik Hendrikstraat is luid kakelende nieuwbouw te zien waarop dit woord regelrecht van toepassing is.

gespleten hendrik noord

gespleten hendrik noord

gespleten hendrik noord

gespleten hendrik noord

gespleten hendrik noord